Opdracht 5: Werken met GIT
GIT Version control

Om je code te beheren is het handig om gebruik te maken van version control. Je mag opzoeken wat dit betekent, maar voor nu is dat niet heel belangrijk. Later zullen we dieper ingaan op de principes van version control. Zie het voorlopig als een manier om je bestanden op te slaan zodat je er makkelijk bij kunt.

Let op: Het is geen probleem als je na deze opdracht nog niet snapt wat er gebeurt. Voor nu is het doel dat je bestanden online beschikbaar komen. Later gaan we dieper in op het concept GIT.

GIT installeren

GIT moet worden geïnstalleerd op je computer voordat het werkt. Volg de instructies hieronder:

GIT lokaal gebruiken

Om je bestanden in GIT te kunnen zetten maak je een repository aan.  Zorg dat je map boodschappenlijst geopend is in Visual Studio Code.

 1. Klik op het source control icoon (sneltoets: ctrl+shift+g). 
 2. Je ziet een melding “The folder currently open doesn’t have a git repository”. Klik op Initialize Repository.
 3. Er is een repository gemaakt. Je kunt nu “stagen en committen”. Druk op de drie puntjes om het menu uit te klappen, klik op Stage All Changes.
 4. Typ bij Message een korte beschrijving van wat je hebt gedaan: “Created first files” en druk op ctrl+enter.

 

Je hebt nu je eerste commit uitgevoerd. Probeer tijdens het maken van de opdrachten zo nu en dan je bestanden op te slaan, daarna stagen & committen. 

Stagen: Opgeslagen bestand(en) klaarzetten voor een commit. Dit kan alleen nadat je bestanden zijn opgeslagen.

Committen: Vastleggen van gewijzigde bestanden in een commit. Een commit is de staat van de bestanden op een bepaald moment, voorzien van een unieke code en een beschrijving.

Tip: Schrijf een commit message in het Engels. Mocht je in een later stadium met andere mensen gaan samenwerken, dan weet je zeker dat deze jouw berichten ook snappen. Vind je Engels te lastig, schrijf dan je commit message in het Nederlands.

Git remote gebruiken

De bestanden die op je computer staan kun je synchroniseren met de server van Bitbucket. Deze dienst houdt een kopie bij van jouw werk zodat het altijd bereikbaar is.

 1. Ga naar https://bitbucket.org en klik rechtsboven op Get started,  volg de instructies om een account aan te maken.
 2. Nadat je account is aangemaakt kun je een repository aanmaken. Klik op de knop Create repository.
 3. Noem het project Script opdrachten, noem de repository boodschappenlijst. De overige instellingen zijn voor nu niet belangrijk. Klik op Create repository.
 4. Ga terug naar Visual Studio Code en druk op ctrl+shift+p. Het Command Palette wordt geopend. Toets hier in git add remote, druk vervolgens op enter.
 5. Voer als remote name origin in en druk op enter.
 6. Voer als url in https://[email protected]/gebruikersnaam/boodschappenlijst.git. Vervang gebruikersnaam met jouw Bitbucket gebruikersnaam. Je kunt de url ook vinden in de interface op bitbucket.org: Klik op Clone, rechtsboven in de repository, er verschijnt een popup met de url. Druk na het invoeren op enter.
 7. Klik in het source control menu op pull from… Selecteer origin daarna origin/master. Jouw lokale Git is nu “in sync” met de bestanden op Bitbucket.
 8. Telkens als je jouw werkdag bij Script afsluit kun je GIT syncen met de knop onderin Visual Studio Code:

Samenvatting:

 1. Aan het begin van de dag sync je lokaal met remote.
 2. Werk aan je opdracht totdat een onderdeel klaar is.
 3. Stage de gewijzigde bestanden en commit deze met een passende beschrijving.
 4. Aan het eind van de dag sync je lokaal weer met remote.

Klaar? Vraag even aan je begeleider of je verder kunt met de volgende opdracht. Is je begeleider niet beschikbaar, start dan alvast met de volgende opdracht.